O dată cu sosirea marilor corporații în România, piața muncii pentru tineri s-a diversificat extrem de mult. Cei care își doresc să lucreze au acum posibilitatea de a se orienta către joburi interesante, care le stimulează capacitatea de a lucra eficient cu programele online. De exemplu, un curs business analyst asigură una dintre cele mai populare poziții din corporații. Ce presupune ea și care este rolul pe care îl are într-o companie mare? Răspunsul, în rândurile de mai jos!
Ce face un business analyst?
Din punct de vedere a activității pe care o desfășoară, un business analyst are rolul de a genera rapoarte cu produsele vândute într-o companie sau rapoarte cu cererile actuale venite din partea clienților. Este important că fiecare firmă în parte să păstreze un control excelent asupra producțiilor din fabrici, pentru a putea onora toate comenzile primite. Mai mult, business analyst-ul se ocupă și de relația cu alte departamente, așa cum sunt cele de la Producție ori departamentele de Order Management. Este important că oamenii care lucrează pe un astfel de post să fie în strânsă legătură cu activitatea colegilor lor.
Care sunt principalele aspecte pe care le urmărește business analyst-ul?
Pentru a-și putea desfășura activitatea cât mai bine, tinerii trebuie să știe foarte bine care este răspunsul la următoarele întrebări:
- ce produce compania pentru care lucrează?
- care este publicul țintă?
- care este evoluția pieței pe o anumită nișă de produse?
- care sunt modificările necesare în strategia de marketing pentru că vânzările să crească?
Este esențial că un business analyst să cunoască foarte bine mediul în care lucrează, care sunt cerințele clienților, dar și cum trebuie modificată viziunea companiei, astfel încât să se plieze pe cerințele consumatorilor la scară largă.
Ce obiective trebuie luate în considerare?
Pozițiile de analiști de business au apărut în marile corporații din dorința de a exista în fiecare firmă cel puțin un om care să fie mereu la curent cu schimbările de pe piață. Într-un prezent în care, de exemplu, mediul online a devenit o sursă importantă de cumpărături, producătorii trebuie să adapteze noilor cerințele. De aceea, business analyst-ul trebuie să:
- urmărească nevoile de business;
- definească scopul, dar și valoarea business-ului pe care îl promovează;
- analizeze, să planifice și să monitorizeze cerințele de piață;
- ia în considerare soluții alternative, atunci când anumite produse nu mai sunt cerute de către clienți.
Legătură cu top management-ul, esențială
Nu în ultimul rand, business analyst-ul trebuie să mențină o strânsă legătură cu top managementul. El trebuie să furnizeze managerilor rezultatele rapoartelor pe care le generează, astfel încât să poată fi luate decizii importante la nivelul întregii firme. Este esențial că managementul să fie informat cu periodicitate: rapoartele trebuie să ajungă la cei mai mari din companie cel puțin o dată pe săptămână, întrucât monitorizarea activității este esențială pe termen lung!
Atenția, rapiditatea și eficiența sunt doar 3 dintre calitățile pe care trebuie să le aibă persoanele care vor să lucreze că analiști de business. Mai mult, este esențial că tinerii să cunoască foarte bine Excelul, un program datorită căruia pot gestiona o gama largă de rapoarte!