AcasăSanatateCare sunt riscurile unui implant dentar?

Care sunt riscurile unui implant dentar?

Publicat pe

Articole

Ușile personalizate – soluția ideală pentru orice locuință

Ușile personalizate sunt o soluție ideală pentru orice locuință, deoarece acestea oferă un plus de individualitate și stil. Fie că doriți să adăugați un element distinctiv casei tale sau să creați o ușă care se potrivește cu stilul arhitectural al casei, ușile personalizate sunt...

Lipsa unuia sau a mai multor dinți este o problemă ce nu trebuie lăsată nerezolvată. Deși efectele nu se văd imediat, dinții lipsă afectează atât sănătatea generală a pacientului, cât și stima de sine.

O bună modalitate de restaurare dentară este cu ajutorul implantului dentar. O soluție modernă, trainică, îl va ajuta pe pacient să își reia funcțiile masticatorii și de vorbire, precum și să-și îmbunătățească estetica dentară.

Deși evoluția tehnologică și stomatologia din zilele noastre au evoluat destul de mult, un implant dentar este susceptibil de mai multe riscuri, comparativ cu alte metode de tratament. Multe dintre ele sunt influențate de starea de sănătate generală a pacientului, precum și de urmarea riguroasă a sfaturilor medicale. La acestea se adaugă calitatea implantului dentar, experiența implantologului, precum și procesul de osteointegrare.

Care sunt cele riscurile acestei intervenții?

Integrarea în os și durabilitatea implantului dentar pot fi puse în pericol de următoarele tipuri de riscuri:

Riscuri care țin de sănătatea pacientului

Trebuie menționat, încă de la început, că majoritatea pacienților sunt candidați pentru implantul dentar. Însă există și excepții de la regulă în cazul pacienților la care tratamentul nu este indicat sau trebuie să se facă sub atenta supraveghere a medicului internist. În această categorie intră persoanele suferinde de: osteoporoză, diabet, cu probleme de coagulare ale sângelui sau boli cronice. Aceștia trebuie să le comunice implantologilor tipul de boală, precum și tratamentul administrat.

Riscuri în timpul inserării implantului

Care sunt riscurile unui implant dentar în acest caz? Lipsa experienței implantologului, precum și slaba calitate a implantului pot duce la ruperea acestuia. Odată rupt în os, scoaterea implantului este o manoperă laborioasă, ce necesită experiență, precizie și instrumentar special.

Tot în timpul inserării implantului dentar, din lipsa experienței, medicul poate leza nervul mandibular, iar în funcție de gravitatea cazului pacientul poate experimenta o ușoară pareză, de câteva săptămâni sau chiar luni.

Tot din cauza lipsei de experiență, implantologul poate perfora membrana sinusală în timpul operației de sinus lift. În acest caz se impune tratamentul cu antibiotic, iar pacientul va trece printr-o stare de disconfort de câteva luni până la refacerea acestuia.

Riscuri ce pot apărea după inserarea implantului

În prima săptămână după inserare, cel mai mare risc este legat de apariția infecției. În general, după procedură medicul prescrie antibiotic, se sterilizează suprafața și se izolează. Un alt eșec este cel al osteointegrării – din cauza faptului că asupra implantului s-au exercitat forțe masticatorii prea mari au apărut micromișcări ce au condus la necrozarea osului și la pierderea stabilității implantului. 

Riscuri care pot reduce durata de viață a implantului

Igiena este cea mai importantă în ceea ce privește durata de viață a implantului dentar. Igienizarea se face exact ca în cazul dinților naturali, cu diferența că nu trebuie să apăsăm cu putere sau să folosim ața dentară, pentru a nu leza gingia de deasupra implantului, care acționează ca o barieră naturală ce împiedică bacteriile să pătrundă în zona implantului.

Și fumatul diminuează durata de viață a implantului. Dat fiind că scade circulația sângelui în zona gingiei și a osului care susține implantul, vindecarea este îngreunată. Astfel, este recomandat evitarea fumatului cu 7 zile înainte de inserarea implantului și cu alte 2-3 săptămâni post-operator. 

Ultimele articole

Ziua Ursului

Originea si semnificatia Zilei Ursului Ziua Ursului, cunoscuta si sub numele de "Stretenia" sau "Ziua...

Conjunctii subordonatoare exemple si clasificare

Importanta conjunctiilor subordonatoare in limba romana Conjunctiile subordonatoare sunt elemente esentiale ale limbii romane, ce...

Ziua internationala a francofoniei

Istoria si semnificatia Zilei Internationale a Francofoniei Ziua Internationala a Francofoniei este sarbatorita anual pe...

10 aprilie – ziua internationala a fratilor

10 aprilie este o zi speciala dedicata sarbatoririi relatiilor dintre frati, o legatura care,...

Articole asemanatoare

Ziua Ursului

Originea si semnificatia Zilei Ursului Ziua Ursului, cunoscuta si sub numele de "Stretenia" sau "Ziua...

Conjunctii subordonatoare exemple si clasificare

Importanta conjunctiilor subordonatoare in limba romana Conjunctiile subordonatoare sunt elemente esentiale ale limbii romane, ce...

Ziua internationala a francofoniei

Istoria si semnificatia Zilei Internationale a Francofoniei Ziua Internationala a Francofoniei este sarbatorita anual pe...